Infarctul miocardic sau atacul de cord presupune deteriorarea ireversibila a muschiului inimii, adica tesutul moare in lipsa alimentarii lui cu sange.
1. Durerea la nivelul umarului sau al maxilarului
Unele persoane au simtit, inaintea unui atac de cord, durere in zona gatului sau au avut impresia ca aceasta a iradiat catre maxilar, barbie sau urechi, in timp ce alti pacienti au resimtit durerea numai in umar, antebrate sau coate. Alarmante sunt durerile care apar si dispar brusc, nu cele care persista. In plus, este bine de stiut ca disconfortul poate dura de la cateva secunde la cateva minute sau chiar ore, dar medicul trebuie anuntat din prima clipa.
2. Disconfortul digestiv
Exista si pacienti care s-au plans de disconfort la nivelul stomacului. Daca atacul de cord este preintampinat de manifestari ce mimeaza o afectiune digestiva (de exemplu, greata sau varsaturi), confuzia bolnavului si, din pacate, in unele cazuri chiar si a medicului, este mare. Asadar, in situatia in care crampele abdominale puternice sau celelalte semne mentionate apar brusc, fara sa fie cauzate de ceva ce ati mancat, este cazul sa chemati imediat salvarea. In general, femeile cu varste peste 60 de ani se pot confrunta cu simptome digestive in caz de infarct.
3. Tulburarile de sensibilitate la diabetici
In cazul persoanelor cu diabet, simptomele sunt si mai dificil de recunoscut, intrucat afectiunea de baza are complicatii ce constau in tulburari de sensibilitate. Drept urmare, in cazul lor, fie durerea nu exista, fie este foarte putin exprimata. De aceea, pacientii cu diabet nu trebuie sa ignore palpitatiile sau ametelile, indiferent cat de mici ar fi, mai ales daca inainte nu au avut de-a face cu astfel de stari.
4. Senzatia de picioare umflate
Specialistii au determinat o legatura si intre muschiul inimii si picioarele umflate. Mai exact, se pare ca atunci cand miocardul nu mai functioneaza corect, circulatia sangvina este afectata, fapt ce duce la retentia de lichide si aparitia edemelor. Prima oara se umfla talpile, apoi gleznele si gambele, acestea fiind principalele zone cu circulatie sangvina deficitara.
5. Senzatia de sufocare in lipsa efortului fizic
Alte simptome care pot da de banuit sunt: senzatia lipsei de aer, sufocarea, palpitatiile insotite sau nu de transpiratii, senzatia de ameteala, de pierderea cunostintei, culminand cu stop cardio-respirator. Aceste tulburari trebuie sa va puna in garda cu atat mai mult cu cat nu sunt rezultatul unui efort fizic, ci apar din senin.
6. Starea de oboseala
Oboseala nejustificata poate fi provocata si de hipertensiune arteriala sau diverse afectiuni cardiace, asa ca nu ar strica sa faceti un set complet de analize pentru a va asigura ca totul este in regula. Studiile au aratat ca 70% dintre persoanele care au suferit un atac de cord s-au confruntat cu o stare accentuata de slabiciune, cu saptamani sau chiar luni inainte de nefericitul incident.
7. Tulburarile de somn
Si tulburarile de somn (dificultatea de a adormi, insomnia sau somnul agitat, neodihnitor) pot reprezenta simptomele unui preinfarct. De obicei, aceste stari se manifesta cu cateva saptamani inainte, asa ca masurile de precautie trebuie luate imediat.
In urma unui studiu, oamenii de stiinta din Danemarca au ajuns la concluzia ca pleoapele marcate de depozite galbui de grasime, afectiune cunoscuta sub numele de xantelasma, anunta un risc crescut de infarct, dar si alte tulburari cauzate de cresterea nivelului de colesterol.