Pregatirea pentru recoltarea analizele medicale

Pregatirea pentru recoltarea analizele medicale

Analizele se fac la solicitarea medicului de familie, a medicului specialist din ambulatoriul de specialitate sau in conditiile spitalizarii. Exista si analize profilactice care se fac la angajare sau cu ocazia examenelor medicale periodice (solicitate de institutia pentru care ne desfasuram activitatea) si analize medicale solicitate de firmele de asigurari unde avem asigurarea de viata. Analizele medicale sunt ansamblul de procedee, mai mult sau mai putin complexe, care furnizeaza informatii asupra aspectului si functionalitatii diferitelor organe si compartimente ale organismului cat si asupra gradului de sanatate si boala ce afecteaza organismul in cauza.

Pentru ca analizele sa reflecte cu adevarat situatia organismului, pe langa performantele laboratorului, este foarte importanta si pregatirea pacientului inaintea recoltarii.

Cand ne facem analize?

Mai exista analizele pe care le facem din proprie initiativa, din curiozitate si pentru a ne verifica starea de sanatate, fara a avea trimitere de la un medic sau o institutie.

Indiferent de motivele pentru care dorim sa ne facem analize, ne vom prezenta la laborator dimineata, preferabil intre orele 7:00 – 9:00, si nu pentru ca acesta ar fi programul laboratorului, ci pentru ca este perioada optima pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele. Putine sunt exceptiile de la aceasta regula, iar acestea ne vor fi indicate de medicul care ne trimite.

Pregatirea pentru recoltarea exsudatului faringian

Ideal, exsudatul faringian se recolteaza dimineata inainte de a consuma alimente sau lichide (acestea sterg agentii patogeni existenti pe suprafata amigdalelor si/sau mucoasei faringiene). Este important sa evitam spalarea dintilor deoarece majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene care distrug flora microbiana faringiana denaturand rezultatul exsudatului faringian (care in aceste conditii nu va semnala prezenta agentilor patogeni). Daca aceste conditii nu pot fi respectate putem totusi efectua recoltarea exsudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masa sau de la ultimul periaj dentar.

Pregatirea pentru recoltarea sangelui

Recoltarea sangelui se face dimineata inainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Alte analize sunt influentate indirect de alimentatie prin cresterea turbiditatii sangelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.

- exista analize care necesita o perioada mai lunga de inanitie (chiar si 12 ore sau mai mult) sau o perioada variabila de dieta. Acest lucru ne va fi comunicat de medicul trimitator sau personalul laboratorului. E bine ca atunci cand ni se recomanda anumite analize sau dorim din proprie initiativa sa le facem, sa nu uitam sa intrebam medicul trimitator sau personalul laboratorului unde ne adresam, despre conditiile care trebuiesc indeplinite inainte de recoltare.

- exista o serie de medicamente care ne pot modifica analizele medicale. De aceea, trebuie sa intrebam medicul care ne trimite la analize daca trebuie sa intrerupem medicatia sau daca trebuie doar sa comunicam personalului laboratorului ce fel de tratament urmam. Exista anumite teste care se fac dupa administrarea unor substante sau medicamente cum ar fi: testul de toleranta la glucoza (hiperglicemia provocata) care se face dupa administrarea de glucoza sau testele in dinamica (de stimulare sau inhibare) pentru diferiti hormoni.

Pregatirea pentru recoltarea urinii

Recoltarea corecta a urinei si transportul rapid catre laboratorul unde va fi testata sunt etape cruciale pentru obtinerea de informatii de calitate la analizele din urina.
Pentru examenul obisnuit de urina (biochimie si sediment) recoltarea se face din prima urina de dimineata, intr-un recipient furnizat de laborator (de preferat), de unica folosinta, cu capac etans, pentru a preveni varsarea, evaporarea si contaminarea probei de urina.