In cazul anumitor simptome sau afectiuni, inainte de a pune un diagnostic clar si de a prescrie tratamentul corespunzator, medicul trebuie sa recomande pacientului ecografia general abdominala. Multi dintre noi am acuzat la un moment dat dureri de stomac, de ficat, de rinichi etc. Pentru a determina cauza acestora s-a apelat intodeauna la acest tip de examinare.
Articole similare
Malpraxisul - inca un subiect tabu in Romania?
Ce drepturi/obligatii ai ca asigurat de sanatate
Citeste "Mai frumoasa fara bisturiu"
Febra musculara: preventie si tratament
Consecintele fumatului pasiv
Aceasta este o investigatie imagistica non-invaziva care se foloseste de ultrasunetele reflectate de organismul uman. Nu exista restrictii cu privire la numarul de ecografii pe care le poti face intr-un anumit interval, deoarece nu s-au inregistrat efecte secundare asupra tesuturilor.
Bineinteles, aceasta nu este singura investigatie ce se recomanda atunci cand exista suspiciuni referitoare la sanatatea noastra, dar, poate fi una dintre cele mai importante.
Ecografia general abdominala este una completa tocmai pentru ca ofera date precise cu privire la mai multe organe al corpului uman:
Ficat cu caile biliare principale
Colecistul
Splina
Pancreasul
Rinichi
Pelvis: vezica urinara, uter si ovare( in cazul femeilor)
Fundurile de sac Douglas( ce nu trebuie sa contina lichid peritoneal)
Astfel, printre cele mai frecvente boli depistate la ecograf sau ce folosesc ecograful pentru a determina stadiul afectiunii respective sunt : litiaza colecistica, uter fibromatos, diskinezie biliara, ciroza hepatica, ficat gras cu noduli la palpare, tumori abdominale, chisturi ovariene etc.
Desi este o investigatie simpla si nedureroasa, ecografia general abdominala necesita o anumita pregatire din partea noastra cu 24 de ore inainte de programarea facuta. Si asta pentru ca doctorul ce va efectua si interpreta ecografia sa aiba o imagine cat mai clara.
Iata care sunt sfaturile in acest sens:
1. In cazul in care suferi de meteorism abdominal ( gaze), in ziua precedenta ecografiei abdominale va trebui sa iei la fiecare masa 2 tablete de Triferment si 1 tableta de Carbune medicinal. Rolul Trifermentului este de a stimula activitatea enzimelor intestinale iar carbunele de a absorbi gazele intestinale. Astfel, la ecograf se vor vedea mult mai bine toate formatiunile anatomice.
2. Cu 24 de ore inainte, nu consuma dulciuri, alimente fermentabile sau bauturi carbogazoase.
3. Masa de seara din ziua precedenta sa nu fie foarte consistenta si sa nu se serveasca prea tarziu ( indicata ar fi ora 18.00 – 19.00).
4. De altfel, ar fi indicat sa nu mananci nimic cu opt ore inainte de ecografie si nici sa bei cafea.
5. Cu 4, 5 ore inainte de examen. bea multe lichide ( apa plata sau ceai neindulcit). Medicii spun ca trebuie sa mentii vezica urinara plina pana la examinare, dar, daca acest lucru nu este posibil, dupa urinare bea 700- 1000 ml de ceai sau apa plata intr-un interval de 30-45 de minute.
Nu desconsidera acest sfat pentru ca este foarte important. In momentul ecografiei abdominale generale va trebui sa ai vezica plina, cu senzatie de urinare. Altfel, exista riscul ca imaginea sa para una tumorala.
Acestea ar fi regulile pe care trebuie sa le respecti inainte de a te prezenta la doctor pentru o astfel de examinare. Doar astfel vei avea certitudinea ca diagnosticul pus este unul corect, neinfluentat de unele erori pe care chiar tu le poti face.